FAQ

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna​

Venture Cup IDEA är normalt sätt öppet för anmälningar mellan september och november, och efter avslutad tävlingsomgång i december kan du få fortsatt feedback på ditt bidrag.
Läs mer om vår tävling IDEA här och klicka på knappen ”Tävla nu” för att komma till vår digitala tävlingsplattform där du kan registrera ditt tävlingsbidrag. Om du inte ser någon knapp på tävlingssidan, beror det på att tävlingen i fråga inte är öppen för närvarande (se tidslinjen längre upp på sidan).

Venture Cup STARTUP är normalt sätt öppet för anmälningar mellan februari och april, och efter avslutad tävlingsomgång i maj kan du få fortsatt feedback på ditt bidrag.
Läs mer om vår tävling STARTUP här och klicka på knappen ”Tävla nu” för att komma till vår digitala tävlingsplattform där du kan registrera ditt tävlingsbidrag. Om du inte ser någon knapp på tävlingssidan, beror det på att tävlingen i fråga inte är öppen för närvarande (se tidslinjen längre upp på sidan).

Specifika datum kommer när tävlingarna närmar sig start.

När du lämnar in din affärsidé finns det möjlighet att skriva viss information i en sektion som är markerad ”Hidden”, vilket betyder att den är dold. Det du skriver under denna sektion är enbart synligt för personer i Venture Cups nätverk; jury, feedback-givare och Venture Cups personal. Alla som har fått tillgång till att läsa de dolda fälten har signerat sekretessavtal.
Feedback-givarna är verksamma professionella inom olika branscher som är kopplade till entreprenörskap. Det är dessa personer som ger feedback på din affärsidé i den digitala tävlingsplattformen, och därav behöver ha tillgång till hela affärskonceptet.

Ja, alla typer av affärsidéer är välkomna att tävla i Venture Cups tävlingar.
Beroende på i vilket stadie din idé är, så kan du antingen tävla i Venture Cup IDEA eller Venture Cup STARTUP.
Om du är osäker på vilken tävling du platsar i så kan du läsa mer här, eller kontakta ditt regionala kontor för vidare frågor. Du hittar kontaktuppgifter för respektive kontor här.

 

Venture Cup stödjer inte idéer som på något sätt går emot svensk lagstiftning och förbehåller sig rätten att diskvalificera alla idéer som inte följer svensk lag.

I Venture Cup s tävlingar IDEA och STARTUP tävlar du i olika regioner utifrån vilket län du bor i.
Om ni är flera i ert team som bor i olika län så räknas er idé platsa i det län där er teamledare bor. Vem som är teamledare bestäms av er inom teamet och registreras som teamledare när ni laddar upp er idé på den digitala tävlingsplattformen.
Glöm inte att registrera alla medlemmar i teamet på tävlingsplattformen när ni lämnar in ert bidrag.

Region Nord

Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län

 

Region Öst

Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Östergötlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län och Gotlands Län.

 

Region Väst

Jönköpings län, Hallands län, Västra Götalands län and Värmlands län.

 

Region Syd

Kronobergs län, Kalmar län, Blekinge län och Skåne län.

Absolut, du kan tävla med så många idéer du vill, även under samma tävlingsomgång. Du registrerar varje idé som ett enskilt tävlingsbidrag.
Det enda kravet är att din/dina idéer följer Venture Cups tävlingsregler. Mer information om detta finns när du är inloggad på den digitala tävlingsplattformen.

Du får tävla själv om du vill, det är helt upp till dig!
Däremot är vår rekommendation att försöka jobba i team, då det är lättare att bolla affärsidén sinsemellan.

Om du tävlar som ett team måste alla i teamet registreras i den digitala tävlingsplattformen när ni laddar upp ert tävlingsbidrag.

Du kan lämna in ditt bidrag, samt pitcha, på både svenska och engelska. Vilket av språken du väljer kommer inte att påverka dina chanser att vinna.

Du hittar all information i dokumentet Tävlingskriterier längre ner på startsidan när du är inloggad på den digitala tävlingsplattformen.

Du kan tävla genom att skapa ett inlogg på den digitala tävlingsplattformen, och sedan registrera ditt bidrag genom att trycka på knappen Contribute på förstasidan för den aktuella tävlingen.

När du har skapat ett inlogg för att tävla kommer du att få ett bekräftelsemejl där du verifierar och slutför registreringen.

Observera att mejlet kan hamna i din skräppost.

 

När du har laddat upp ditt bidrag (innan deadline) så kommer du att ha chans att få feedback.

Om du lämnar in ditt bidrag tidigt under anmälningsperioden så ökar chansen att hinna få feedback innan deadline. Då har du även möjlighet att gå in och justera ditt bidrag utifrån den feedback du fått på plattformen.

Det är den senast sparade versionen av ditt tävlingsbidrag som kommer att bedömas i själva tävlingen.

Vi har fyra huvudsakliga priskategorier i Venture Cups tävling STARTUP:

Impact Maker
Game Changer

Best Traction
Beyond Academic

 

Man kan även vinna extrapriset Publikens Pris som röstas fram på Regionfinalen, respektive Sverigefinalen.

 

Du kan läsa mer på den digitala tävlingsplattformen när tävlingen STARTUP är öppen.

För att se villkoren för tävlingen, se respektive regler i varje enskild tävling. De finns att hitta när du är inloggad på den digitala tävlingsplattformen.

 

Nedan kriterier gäller för båda tävlingar i Venture Cup:
● Du måste ha en koppling till Sverige; antingen genom att bo här, studera här, jobba här eller annan liknande tydlig koppling.
● Tävlingsidéer inom företag med existerande verksamheter och etablerade försäljningar kan inte tävla, bortsett från tävlingsbidrag där affärsidén har bidragit till ett nytt företag, separerat från det ursprungliga.

Venture Cup är en nationell, ideell organisation med kontor över hela landet. Tävlingarna IDEA och Regionfinalen i STARTUP som Venture Cup anordnar är uppdelade i fyra regioner; Nord, Syd, Öst och Väst. I det slutgiltiga eventet för STARTUP, Sverigefinalen, tävlar bidragen nationellt mot varandra.

 

Utöver dessa regioner finns Venture Cup också i bl a Norge och Danmark. Observera att Venture Cup Sverige och Venture Cup i andra länder är separata organisationer.

Venture Cup är en ideell organisation, och ser ingen som helst vinning i att få ta del av tävlingsbidragens affärsidéer annat än för bedömning i tävlingarna.
Vi respekterar alla bolags immateriella rättigheter, och förväntar oss detsamma av våra tävlanden, nätverk och partners som tar del av vårt material. Vi undanber obehöriga inlägg i plattformen, och ev. spridning av modifierat material. Vi välkomnar dock varm alla som är intresserade av att hjälpa oss att sprida kunskap och information om Venture Cup och våra tävlingar. Vi ber att ni i dessa fall använder er av information direkt från den digitala tävlingsplattformen, vår hemsida eller sociala kanaler.

 

 

Tänk på när du lämnar in ditt tävlingsbidrag att offentligt uppförande av upphovsrättsskyddade verk utgör intrång i upphovsrättsinnehavarens rättigheter.

Juryn består av entreprenörer, riskkapitalister och experter inom olika områden, m fl. Juryn har stor kunskap och långvarig erfarenhet inom entreprenörskap. Om du är nyfiken kan du läsa på mer om juryn här.

 

Inför Regionfinalen i STARTUP är juryn indelad i fyra regionala grupper, där jurymedlemmarna oftast är lokala för respektive region. Till Sverigefinalen, då de tävlande står mot varandra nationellt, är juryn blandad från alla regioner, men en något övervägande del från den region där evenemanget hålls det aktuella året. Sverigefinalen äger rum i olika regioner från år till år.

IDEA

När deadline har passerat går alla bidrag vidare till en screening-jury som gallrar vilka bidrag som är bäst. De bidrag som screening-juryn anser vara bäst skickas vidare till den slutliga juryn. De bestämmer sedan vilka av dessa bidrag som ska hamna på den nationella Topp20-listan. Många likes och mycket feedback är ett bra sätt för ditt tävlingsbidrag att stå ut på den digitala tävlingsplattformen, men påverkar inte vem vinnaren blir.

 

STARTUP

Efter avslutad tävlingsomgång kommer samtliga inlämnade tävlingsbidrag att läsas och bedömas av vår screening-jury. De bästa i varje region nomineras och presenteras för de regionala jurygrupperna. De entreprenörer vars affärsidéer blir nominerad kommer att ombes att pitcha personligen framför respektive regional jury, och sedan utser juryn vilka affärsidéer som vinner pris, och vilket pris det blir. De nominerade får vänta på resultatet till Regionfinalen då vinnarna avslöjas på scen.

Det enklaste sättet för dig att hålla dig uppdaterad är genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev, där du får information om allt som händer i din region. Du kan anmäla dig till vårt nyhetsbrev här.

 

Vi finns även på sociala medier; FacebookInstagram och LinkedIn. Följ oss gärna!

Självklart kan du tävla igen om du har en ny idé.

 

Om du vill tävla med en idé som du tävlat med innan så beror det på om din idé tidigare har uppmärksammats av juryn. Har du varit nominerad till en Regionfinal, eller pitchat idén framför juryn så får du inte tävla med samma idé igen. Om du inte gick vidare, så går det bra att tävla på nytt med samma idé. Kontakta ditt regionala kontor om du är osäker!

Venture Cups vision är att vara det självklara valet för alla med nya affärsidéer i Sverige, genom guidning, feedback och nätverksmöjligheter i uppstarten av sitt företagande.

Venture Cup finns till som ett verktyg inom innovationssystemet, för entreprenörer.

 

Vi hoppas på att kunna vara en viktig faktor som bidrar till tillväxten i Sverige genom att stimulera skapandet av nya företag med hållbar tillväxt. Genom en konkurrenskraftig process, kombinerat med feedback, nätverksmöjligheter och inspiration, stöder Venture Cup entreprenörer med affärsidéer i utvecklingen till att bli framgångsrika företag. Venture Cup hjälper till att utveckla entreprenörerna under sin resa och ökar intresset för entreprenörskap i Sverige.

Venture Cup grundades år 1998 på initiativ av McKinsey & Company, tillsammans med Chalmers, Göteborgs Universitet och Innovationsbron, som såg ett behov av att stödja blivande entreprenörer och byggandet av ny hållbar tillväxt.

 

Bland Venture Cups före detta tävlanden finns bland annat, Hövding, Naked JuiceBar, LensWay och Parkster.

Det beror på ert företag. Venture Cups syfte är att hjälpa nya affärsidéer i de tidiga stadierna. Därför anser vi att det är en orättvis fördel för etablerade företag med stark ekonomi och god tillväxt att tävla mot idéer som ännu inte har påbörjat sitt företagande eller är i en väldigt tidig fas. På grund av det så får ditt företag inte tävla om det har nått sammanlagt 100 000 SEK (IDEA) eller 1 000 000 SEK (STARTUP) i intäkter eller externt ägarkapital. Lån, ekonomiskt stöd och bidrag är inte medräknade.

Med finansiellt stöd och bidrag menar vi:
● Stipendier
● Vinster eller prispengar från andra tävlingar
● Företagsstöd från VINNOVA
● Innovationsstöd

 

Finansiering genom försäljning till kunder är något som vi ser positivt på, men fram till att du registrerar ditt tävlingsbidrag på den digitala tävlingsplattformen får försäljningen inte överstiga de ovan nämnda summorna för respektive tävling.

 

Alla idéer som upprätthåller tävlingsstandard får feedback skriven av personer från Venture Cups professionella nätverk. De idéer som inte lever upp till uppsatt tävlingsstandard får feedback i form av matnyttiga tips på hur du utvecklar din idé och pitch till att nå nästa nivå.

 

Med tävlingsstandard menar vi att den inlämnade affärsidén är komplett i anmälan, följer våra regler (läs om de på den digitala tävlingsplattformen), och beskrivs på ett sätt som gör det möjligt för juryn att bedöma den enligt de satta kriterier som finns.

Läs mer om våra regler och bedömningskriterier på vår digitala tävlingsplattform.

Idéer som lämnas in får feedback i form av kommentarer på ditt tävlingsbidrag på den digitala tävlingsplattformen där du anmält din idé, och sker löpande under tävlingens gång.

 

Idéer som lämnas in de sista två veckorna under inlämningsperioden kan komma att få feedback efter att tävlingen har stängt på grund av hög arbetsbelastning på vårt professionella nätverk som ställer upp och skriver feedback volontärt efter arbetstid.

Fördelen med att lämna in bidraget tidigt i tävlingen är att bidraget har chansen att få mer gensvar i form av feedback, men också därigenom en större chans att kunna fånga intresset hos ev. intressenter eller kontakter i nätverket.

 

Om du lämnar in tidigt och på så vis får feedback innan deadline har du även chansen att utnyttja processens fulla potential genom att ta till dig av den skrivna feedbacken, gå in och ändra eller utveckla din inlämnade idé och eventuellt hinna med att få mer feedback på den uppdaterade versionen av idén innan deadline. Det är den slutgiltiga versionen, dvs den senast sparade version av din idé som finns i plattformen när deadline passerar, som kommer att bedömas i tävlingen.

1. Lämna in en idé som motsvarar tävlingsstandard på den digitala tävlingsplattformen. För mer information om vad vad tävlingsstandard innebär, se fråga 23.

 

2. Tagga din idé med de ämnen som rör din affärsidé. Taggarna finns längst ner i tävlingsformuläret innan du lämnar in. Med relevanta taggar för din affärsidé så blir det lättare för personer i det professionella nätverket med kompetens inom just de områdena att hitta din idé och ge dig feedback.

 

3. Marknadsför ditt deltagande i tävlingen via exempelvis delningar och inlägg i sociala medier, delningar via mejl och kommentarer på andras inlämnade affärsidéer i tävlingsplattformen med hänvisning tillbaka på din egen idé.

 

4. Bjud in personer i din professionella krets till att delta i vårt community genom att ge din affärsidé feedback. Det går snabbt för dessa personer att skapa sig en profil och vara igång och lämna feedback.

 

 

Kanske kan även detta vara ett sätt att våga ta kontakt med personer som du ser upp till?

Ny fråga?

Hittar du inte svar på din fråga? Fyll i formuläret så återkommer vi till dig!